26 juli 2016

Deel een beeld en vraag aandacht voor universele oogzorg #Stronger together

Mijdrecht, 26 juli 2016 - De International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) lanceert met steun van Bayer voor het tweede jaar op rij een internationale fotowedstrijd rond ooggezondheid. Dit jaar heeft de wedstrijd, die verbonden is met World Sight Day 2016, als thema ‘Stronger Together’ (samen sterker). World Sight Day vindt plaats op 13 oktober.

‘Stronger Together’ onderstreept de impact van de samenwerking van alle stakeholders die bij oogzorg betrokken zijn. Wereldwijd zijn 39 miljoen mensen blind en nog eens 246 miljoen hebben enige vorm van visuele handicap. Verbetering van de ooggezondheid en de kwaliteit van leven is alleen mogelijk als iedereen met elkaar samenwerkt. Alle verschillende groepen moeten betrokken zijn bij en profiteren van de ‘Stronger Together’ samenwerking, d.w.z. oftalmologen, optometristen, oftalmisch verpleegkundigen, huisartsen, patiënten, zorgverleners en de bredere familiekring.

 

Met behulp van de fotowedstrijd willen Bayer en de IAPB meer aandacht vragen voor het fantastische werk dat de oogzorggemeenschap tot stand brengt. De online fotowedstrijd is toegankelijk voor zowel amateur- als professionele fotografen uit de hele wereld, via http://photocomp.iapb.org. Om mee te doen, moeten fotografen een foto uploaden die het thema ‘Stronger Together’ in de oogzorg het best verbeeldt. Bayer en IAPB moedigen fotografen aan hun inzending te delen via hun social media en daarbij gebruik te maken van de officiële hashtag #StrongerTogether. 'Wereldwijd hebben zo’n 285 miljoen mensen een visuele handicap, die in 80% van de gevallen vermijdbaar is. Awareness is een cruciaal onderdeel van preventie,' aldus dr. Rafiq Hasan, Head of Ophthalmology, Bayer. “'We zijn er trots op dat we opnieuw de handen ineen kunnen slaan met de IAPB voor World Sight Day om meer aandacht te vragen voor het belang van vroegtijdige screening om verlies van gezichtsvermogen in de toekomst te voorkomen.'”

 

Over visuele handicaps

• Wereldwijd hebben zo’n 285 miljoen mensen een visuele handicap: 39 miljoen mensen zijn blind en 246 miljoen mensen zijn slechtziend (matige tot ernstige visuele handicap). • Maar liefst 80% van het totale aantal visuele handicaps over de hele wereld heeft een vermijdbare oorzaak. i • Zo’n 90% van de visueel gehandicapten leeft in ontwikkelingslanden. i

 

• In Nederland hadden in 2010 naar schatting 320.000 mensen een visuele beperking in beide ogen (een gezichtsscherpte minder dan 0.3 met beschikbare correctie). • Ongeveer 76.000 van hen zijn blind (visus minder dan 0.05) en 223.000 slechtziend (visus tussen 0.3 en 0.05). • De belangrijkste oorzaken van visuele beperkingen in Nederland zijn cataract (83.000 mensen), refractie afwijkingen (69.000 mensen), leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) (68.000 mensen), diabetische retinopathie (19.000 mensen) en glaucoom (13.000 mensen). • Naar schatting 56% van alle blindheid en slechtziendheid in Nederland (168.000 mensen) is te voorkomen of te behandelen en dus vermijdbaar.

 

 

Over World Sight Day

World Sight Day (WSD) is een jaarlijkse bewustwordingsdag die wordt gehouden op de tweede donderdag van oktober. Op deze dag wordt over de hele wereld aandacht gevestigd op blindheid en slechtziendheid. World Sight Day 2016 valt dit jaar op 13 oktober. Het doorlopende thema richt zich op ‘Universal Eye Health’ (universele ooggezondheid), waarbij de 'oproep' van 2016 de boodschap benadrukt dat de oogzorggemeenschap samen sterker staat, 'Stronger Together'. http://www.iapb.org/wsd16 #StrongerTogether

 

Over de IAPB

De International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) is de overkoepelende organisatie die internationale inspanningen coördineert op het gebied van activiteiten ter preventie van blindheid. De missie van de IAPB is het uitbannen van de hoofdoorzaken van vermijdbare blindheid en slechtziendheid door overheden en non-gouvernementele organisaties bij elkaar te brengen om de planning, ontwikkeling en implementatie van duurzame nationale oogzorgprogramma’s mogelijk te maken. Ga naar: www.iapb.org.

 

Over Bayer:

Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer wil met zijn producten en diensten de mens van dienst zijn en bijdragen tot een hogere kwaliteit van leven. Tegelijkertijd creëert Bayer waarde via innovatie, groei en hoog winstpotentieel. Het concern staat voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als maatschappelijk en ethisch verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2015 had Bayer 116.800 medewerkers en een omzet van 46,3 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,6 miljard euro en de R&D-uitgaven 4,3 miljard euro. Deze cijfers bevatten die van de hoogwaardige polymeren-business, die op 6 oktober 2015 als zelfstandige onderneming onder de naam Covestro naar de beurs werd gebracht.

 

Contactpersoon:

Hélène de Kruijs

Bayer B.V.

Tel: 0297 280426 / 06 22463921

helenede.kruijs@bayer.com

 

L.NL.MKT.SM.07.2016.1283

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten op basis van de huidige aannames en prognoses van het management van de Bayer Groep of een dochteronderneming. Als gevolg van bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen er wezenlijke verschillen ontstaan tussen de feitelijke toekomstige resultaten, financiële situatie, ontwikkeling of prestaties van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Factoren zijn onder meer die welke zijn besproken in de openbare verslagen van Bayer die beschikbaar zijn op de Bayer website op www.bayer.com. Het bedrijf aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid om deze toekomstgerichte uitspraken aan te passen of ze in overeenstemming te brengen met toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

Ref:

World Health Organization. Visual impairment and blindness fact sheet. [online] Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/# Last accessed: May 2016.

Ref. http://www.vision2020.nl/sitNL.html

idem

idem

idem