04 november 2015

Kinderpret met prei: koken en proeven in uniek onderwijsconcept

Kokkerelli en Bayer lanceren leerstraat prei voor kinderen in Limburg

Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking en Bayer CropScience Vegetable Seeds openden op 2 november in Venlo de prei-leerstraat, een uniek onderwijsconcept waarin basisschoolleerlingen de wereld van prei ‘van grond tot mond’ verkennen. Veel ouders herkennen het: kinderen zijn vaak niet gek op groenten. En dat is jammer, want groenten zoals prei zijn supergezond en zitten boordevol goede stoffen. In de prei-leerstraat worden basisschoolleerlingen onder begeleiding van een professionele kok uitgedaagd om lekkere én gezonde prei-recepten te ontwikkelen.

 

De prei-lKookworkshop in vole gang eerstraat is een initiatief van Kokkerelli en Bayer, de grootste prei-veredelaar ter wereld. De leerstraat bestaat uit meerdere onderdelen. In hun eigen klas krijgen de kinderen een introductieles over prei. Daarna gaan de kinderen op bezoek bij een prei-teler en nemen ze de vers gerooide prei mee naar een kookstudio om de prei te bereiden onder begeleiding van een professionele kok. Zo beleven zij de wereld van prei van “grond tot mond”. Deze methodiek van de leerstraat is in 2013 door Kokkerelli ontwikkeld in samenwerking met Citaverde College en gevalideerd door de Universiteit van Maastricht. Inmiddels hebben ruim 2.000 kinderen uit Limburg met hun schoolklas deelgenomen aan een leerstraat, waarin groenten als champignon, tomaat en paprika centraal stonden.

 

Suzanne Bisschops van Kokkerelli: “Food is fun, zeggen we bij Kokkerelli. Ouders kunnen natuurlijk zeggen dat de kinderen hun bord met groente moeten opeten, daar is niets op tegen. Maar wij geloven er meer in om goed te kijken waarom kinderen iets wel of niet lekker vinden. Is het de smaak, de textuur, de combinatie van ingrediënten? Als je de kinderen betrekt bij het kiezen van de ingrediënten en het ontwikkelen van de recepten ontdek je heel snel wat in de smaak valt. Daar komen vaak hele verrassende zaken naar voren, zoals de prei-perensoep: lekker én gezond!”

 

Voor Bayer is het heel leerzaam om de ervaringen van de kinderen mee te nemen in het ontwikkelen van nieuwe prei-variëteiten. Carin Stroeken van Bayer: “Bayer is een van de grootste veredelaars van groenten ter wereld, en in prei zelfs de grootste. In onze veredelingsprogramma’s betrekken we steeds meer de wensen van de consument, waardoor een grotere diversiteit ontstaat in smaak, vorm, kleur, structuur. Bij prei zien we in wetenschappelijk onderzoek dat het een supergezonde groente is, maar in de markt dreigt het eerder een ‘vergeten groente’ te worden. Dat is natuurlijk heel jammer, want het is een veelzijdige groente. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten van de prei-leerstraat. Daarnaast is het voor kinderen leeerzaam om te zien hoe groenten veredeld en geteeld worden.”

 

Over Bayer CropScience

Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer CropScience, de divisie van Bayer AG die verantwoordelijk is voor de landbouwactiviteiten, heeft een jaaromzet van 9.494 miljoen euro (2014) en is wereldwijd een van de meest toonaangevende en innovatieve bedrijven op het gebied van zaden, gewasbescherming en niet-agrarische ongediertebestrijding. De onderneming biedt een hoogstaande reeks producten aan, waaronder hoogwaardige zaden en innoverende chemische en biologische gewasbeschermingsoplossingen, ondersteund door een uitgebreide dienstverlening voor moderne en duurzame landbouw. Op het gebied van de niet-agrarische toepassingen heeft Bayer CropScience een brede portefeuille van producten en diensten om ongedierte te bestrijden, zowel voor huis en tuin als voor toepassingen in het bosbeheer. Wereldwijd heeft de onderneming 23.100 mensen in dienst, in meer dan 120 landen. Dit en meer nieuws is te vinden op: www.bayer.com.

 

Over Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking

Het aantal kinderen en volwassenen dat te zwaar is, neemt toe. Om een gezonde samenleving te stimuleren, heeft Stichting Kids University for Cooking als doel om een bijdrage te leveren aan een gezondere leefstijl voor ieder mens, te beginnen bij kinderen. Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking werken aan gezondheidsbevordering door middel van twee themalijnen. In het thema educatie wordt de bewustwording van het kind met betrekking tot het belang van gezonde voeding gestimuleerd door middel van educatieve programma’s in de vorm van interactieve leerstraten. In het thema innovatie wordt in samenwerking met kinderen en partners gewerkt aan gezonde voedingsconcepten die in de omgeving van het kind kunnen worden aangeboden. Deze co-creatieve methode heeft als doel een meer verantwoord voedselaanbod te kunnen bieden voor kinderen en hun sociale omgeving.

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

 

VOOR MEER INFORMATIE OF AANMELDING ONDERTEKENING

 

Jan Wisse

Tel: +31 6 22 66 9 888

jan.wisse@bayer.com

 

 

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte mededelingen bevatten, op basis van de huidige inzichten en veronderstellingen van het management van de Bayer-groep of de subgroepen ervan. Diverse bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden tot substantiële verschillen tussen de daadwerkelijke toekomstige resultaten, financiële situatie, ontwikkeling of prestaties van de onderneming en de hier vermelde ramingen kunnen leiden. Dit betreft onder andere de factoren als besproken in de openbare publicaties van Bayer, die beschikbaar zijn op de Bayer-website www.bayer.com. De onderneming verplicht zich op geen enkele wijze tot het actualiseren van deze toekomstgerichte mededelingen of het aanpassen ervan aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

Leerstraat prei

Komt melk uit de supermarkt? En groeit spinazie in de diepvries? Natuurlijk niet! Maar kinderen denken soms van wel. Daarom lanceren Kokkerelli en Bayer een leerstraat prei voor kinderen in Limburg.