09 mei 2019

Zaaikapitaalinvesteringen van Leaps by Bayer leggen de basis voor een exclusieve leidende positie voor de volgende generatie oncologiebusiness

Leaps by Bayer en Khloris bundelen hun krachten om geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC’s) te ontwikkelen voor mogelijke kankervaccins

Mijdrecht, 9 mei 2019 – Leaps by Bayer, de investeringsafdeling van het wereldwijde bedrijf Bayer met kernactiviteiten in de gezondheidszorg en voeding, en Khloris Biosciences, een biotechnologiebedrijf, maakten onlangs bekend dat zij de krachten hebben gebundeld voor de ontwikkeling van grensverleggende, geavanceerde kankervaccins op basis van menselijke geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC’s).


Hoewel al een eeuw geleden werd begonnen met de ontwikkeling van kankervaccins, bevindt onderzoek op dit gebied zich nog in een beginstadium. Kankervaccins kunnen ofwel profylactisch, ofwel therapeutisch zijn. Met profylactische kankervaccins wordt beoogd de ontwikkeling van kanker bij gezonde mensen te voorkomen. Therapeutische kankervaccins zijn gericht op het behandelen van een bestaande kanker door de natuurlijke immuunrespons van het lichaam ertegen te versterken.

Khloris Biosciences: baanbrekend onderzoek

Een onderzoek* bij muizen van de Stanford University School of Medicine laat zien dat iPSC’s het immuunsysteem kunnen trainen om bescherming te bieden tegen de ontwikkeling van verschillende soorten kanker. Daarnaast zou iPSC-vaccinatie kunnen worden ingezet als adjuvante therapie na een operatie of bestraling, om het immuunsysteem van kankerpatiënten te reactiveren en daarmee een terugval en/of metastase te voorkomen.

Menselijke iPSC’s hebben een mogelijke toepassing als kankervaccin omdat ze dezelfde kenmerken als kankercellen hebben, zoals expressie van tumorantigenen en het vermogen om zichzelf te vernieuwen. Door middel van het injecteren van iPSC’s die genetisch overeenkomen met de ontvanger maar niet kunnen repliceren, kan het immuunsysteem veilig worden blootgesteld aan verschillende kankerspecifieke targets.

Het genezen en voorkomen van kanker is een van de belangrijkste aandachtsgebieden van Leaps by Bayer, omdat deze ziekte een van de grootste hedendaagse gezondheidsrisico’s vertegenwoordigt waarvoor nog steeds beperkte curatieve of preventieve behandelingen beschikbaar zijn. Kemal Malik, bestuurslid van Bayer voor innovatie: “We zijn erg onder de indruk van de benadering van Khloris. Hun aanpak vertegenwoordigt een unieke kans voor de ontwikkeling van baanbrekende vaccins, die mogelijk uiteindelijk ons immuunsysteem in staat stellen om kanker te bestrijden voordat de ziekte uit de hand loopt. Het zou de ultieme doorbraak in kankermanagement betekenen.”

“Bayers expertise op het gebied van ontwikkeling, het commercieel bereik en wereldwijde netwerk van R&D-locaties, gevoegd bij onze wetenschappelijke kennis en technologie, vergroot de kansen om deze potentiële doorbraak beschikbaar te maken voor betrokken patiënten”, voegt prof. Joseph C. Wu, medeoprichter van Khloris, toe.

“Dit samenwerkingsverband sluit aan bij onze passie voor het ontwikkelen van echt innovatieve en disruptieve kankerbehandelingen die een grote en blijvende impact hebben op de ziekte. Leaps by Bayer biedt een uniek investeringsconcept dat grote ideeën laat floreren”, aldus dr. Lynne A. Bui, medeoprichter en CEO van Khloris.

De Raad van Bestuur zal bestaan uit twee vertegenwoordigers van Khloris, dr. Lynne A. Bui en prof. Joseph C. Wu, en twee vertegenwoordigers van Leaps van Bayer, dr. Juergen Eckhardt en dr. Lucio Iannone.

De voorwaarden van de investering zijn niet bekendgemaakt.

Khloris is de zevende investering van Leaps by Bayer, een onderdeel van Bayer dat investeert in oplossingen voor enkele van de grootste problemen van vandaag. Eerdere Leaps-investeringen in potentieel baanbrekende technologieën zijn Casebia Therapeutics (CRISPR/Cas-technologie voor de genezing van ernstige genetische aandoeningen), BlueRock Therapeutics (iPSC-technologie voor de genezing van cardiovasculaire en CZS-ziekten) en Joyn Bio (probiotica voor planten om kunstmestvrije landbouw mogelijk te maken).

*Autologous iPSC-Based Vaccines Elicit Anti-tumor Responses In Vivo. Kooreman, N. et al., Cell Stem Cell. 2018;22(4):501-513.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29456158

Over Khloris
Khloris Biosciences is een biotechnologie-start-up die in 2017 werd opgericht. Khloris ontwikkelt een nieuwe aanpak voor kankervaccins met behulp van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC’s) om een robuuste immuunrespons op gang te brengen met gebruikmaking van aangeboren en adaptieve immuuncellen. Het bedrijf is gevestigd in San Francisco, Californië. Khloris is een spin-out van de technologie die is ontwikkeld in het laboratorium van prof. Joseph C. Wu, directeur van het Stanford Cardiovascular Institute en hoogleraar bij de Department of Medicine en de Department of Radiology van de Stanford University School of Medicine. Lynne A. Bui, arts, is medeoprichter en CEO van Khloris, oprichter en voorzitter van Global Cancer Research Institute (GCRI), en heeft een brede ervaring in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van hematologie/oncologie in zowel het bedrijfsleven als de academische wereld. Ga voor meer informatie naar www.khlorisbiosciences.com.

Over Bayer
Bayer is een internationaal opererende onderneming met kerncompetenties op het gebied van gezondheidszorg en voeding. Bayer beoogt producten en diensten te ontwikkelen die ten goede te komen aan de mens, door het ondersteunen van inspanningen die erop gericht zijn de grootste uitdagingen van een groeiende en vergrijzende wereldbevolking te overwinnen. Daarnaast wil de Bayer Groep ook haar verdiencapaciteit vergroten door middel van innovatie en groei. Bayer legt zich toe op de principes van duurzame ontwikkeling, en het merk Bayer staat overal ter wereld voor vertrouwen, betrouwbaarheid en kwaliteit. In het belastingjaar 2018 telde de Bayer Groep ongeveer 117.000 werknemers en had de Groep een omzet van 39,6 miljard euro. De kapitaaluitgaven bedroegen 2,6 miljard euro, de uitgaven voor R&D 5,2 miljard euro.

 

Contact:

Hélène de Kruijs, 0622463921

Email: helenede.kruijs@bayer.com

 

PP-PF-ONC-NL-0001-1

 

Toekomstgerichte verklaringen

Dit bericht kan uitspraken bevatten over de toekomst op basis van huidige veronderstellingen en voorspellingen gemaakt door het bestuur van de Bayer. Door uiteenlopende bekende en onbekende risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen de toekomstige werkelijke resultaten, de financiële situatie, de ontwikkeling, of de prestaties van het bedrijf aanzienlijk verschillen van de schattingen die hier worden gemaakt. Deze factoren omvatten deze besproken in openbare rapporten van Bayer die beschikbaar zijn op de website van Bayer www.bayer.com. Het bedrijf aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid om deze toekomstgerichte verklaring te actualiseren of aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.