Profiel en organisatie

Namen | Feiten | Cijfers

 

Bayer is een innovatieve onderneming met een geschiedenis van meer dan 150 jaar en kerncompetenties op het gebied van gezondheid en landbouw. We ontwikkelen nieuwe moleculen voor toepassing in innovatieve producten en oplossingen om de gezondheid van mens, dier en plant te verbeteren. Onze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten stoelen op een diepgaande kennis van de biochemische processen in levende organismen.

Ons doel is om in al onze markten een leiderspositie te verwerven en te behouden en zo een meerwaarde te creëren voor onze klanten, aandeelhouders en medewerkers. Met dit doel voor ogen is onze strategie erop gericht bij te dragen tot oplossingen voor een aantal van de meest dringende uitdagingen voor de mensheid. Door hierin succesvol te zijn, versterken we tegelijk de winstcapaciteit van onze onderneming.

 

We engageren ons om duurzaam te ondernemen en onze sociale en ethische verantwoordelijkheden te nemen als een ‘corporate citizen’, waarbij we tegelijk rekening houden met de belangen van al onze stakeholders. Werknemers met een passie voor innovatie krijgen uitstekende ontwikkelingskansen bij Bayer.

Dit alles maakt deel uit van onze missie:Bayer: Science For A Better Life

Focus op Life Sciences

Met de economische en juridische afsplitsing van MaterialScience (het huidige Covestro*) heeft Bayer de koers uitgezet voor een succesvolle ontwikkeling als puur Life Science bedrijf. Als gevolg hiervan hebben we onze ondernemingsstructuur aangepast. Vanaf 1 januari 2016 zijn onze kernactiviteiten ondergebracht in drie divisies: Pharmaceuticals, Consumer Health en Crop Science. Animal Health wordt een aparte business unit.

 

Met onze Life Science activiteiten bekleden we een leidende positie in groeimarkten die door innovatie worden gestuurd. Samen vormen ze een sterke, aantrekkelijke en evenwichtige portfolio waarmee we schommelingen in de vraag en potentiële risico ’s kunnen opvangen. De vorige structuur met een strategische managementholding en operationele subgroepen werd vervangen door een geïntegreerde structuur onder het overkoepelende sterke Bayer-merk.

Covestro* is een toonaangevende producent van hoogtechnologische polymeren en innovatieve productoplossingen voor tal van toepassingen in het dagelijks leven.

De divisies zijn verantwoordelijk voor operationele activiteiten

De divisie Pharmaceuticals legt zich toe op geneesmiddelen die uitsluitend op voorschrift verkrijgbaar zijn. Tot de divisie behoort ook de businessunit Radiologie die diagnostische beeldvormingsapparatuur en de bijbehorende contraststoffen op de markt brengt.

 

De divisie Consumer Health brengt hoofdzakelijk vrij verkrijgbare producten op de markt waaronder huidverzorgingsproducten, voedingssupplementen, pijnstillers. Enkele wereldbekende merken hiervan zijn Aspirine, Aleve, Bepanthen.

 

De divisie Crop Science legt zich toe op zaden, gewasbescherming en niet-agrarische plaagbestrijding. Crop Science is onderverdeeld in twee operationele eenheden: Crop Protection/Seeds en Environmental Science. Crop Protection/Seeds beschikt over een breed assortiment hoogwaardige zaden en innovatieve chemische en biologische gewasbeschermingsproducten. De divisie biedt ook een uitgebreide dienstverlening ter ondersteuning van een moderne en duurzame landbouw. Environmental Science focust op niet-landbouwkundige toepassingen met een breed assortiment plaagbestrijdingsmiddelen en ondersteunende diensten.

 

De businessunit Animal Health staat in voor onze producten voor landbouw- en huisdieren en rapporteert aan het directielid dat verantwoordelijk is voor de divisie Crop Science.

Bestuur

Ons bestuur is tweeledig en omvat volgende bestuursorganen:

Raad van Bestuur: zeven leden; voorzitter: Dr. Werner Bauman 

Raad van Toezicht: twintig leden; voorzitter: Werner Wenning

Vestigingen

Bayer is wereldwijd vertegenwoordigd met ongeveer 241 ondernemingen in 79 landen*. De hoofdzetel bevindt zich in Leverkusen, Duitsland.

* volledig geconsolideerde dochterondernemingen (vanaf 27/10/2017)

Bayer - aandeel

Kerncijfers

Bayer Group Key Data

 20162017Change
 € million€ million%
Bayer Group   
Sales34.94335.0150,2
EBIT15.7385.9032,9
EBIT before special items26.8267.1304,5
EBITDA38.8018.563-2,7
EBITDA before special items29.3189.288-0,3
EBITDA margin before special items426,7%26,5% 
Income before income taxes4.7734.577-4,1
Net income4.5317.33661,9
Earnings per share (€)55,448,4154,6
Core earnings per share (€)66,676,741,0
Net financial debt11.7783.595-69,5
Capital expenditures as per segment table2.6272.418-8,0
Research and development expenses4.4054.5042,2
Dividend per Bayer AG share (€)2,702,803,7

figures restated
1-6 for definition see footnotes to Bayer Group Key Data table (as of Dec. 31, 2017)